6. helmikuuta 2020

Operaatio Mailerin mittaus


Tiistaina olin ottanut töistä vapaata kun kengittäjä oli meillä ja olin samalle päivälle tilannut myös Lapin hevosjalostusliiton virallisen mittaajan meille kotiin. Ihan vain siitä syystä että Mailerista saataisiin oikea, virallinen mitta - ilman kenkiä. Jos kengittäjä ei olisi ollut meillä, tai olisin käyttänyt ponin mitattavana radalla, se olisi ollut jälleen täydessä talvivarustuksessa ( kengät, 10mm hokat ja tilsakumit) mittauksessa kuten viime vuonna jolloin mittaan saatiin 106cm.

Mittaajan tullessa paikalle se ensin kävi tallin lattian läpi isolla vatupassilla jolla siis tarkisti että betoni lattia on tasainen jotta mittaus voidaan suorittaa. Koska meitä kaikkia kolmea kiinnosti miten kengitys vaikuttaa mittauksen tulokseen otettiin ensimmäinen mitta pitkässä kaviossa ilman kenkää, tulos 103,5cm. Seuraavaksi Anu (Hevoshuolto Torvinen) vuoli ponin ja otettiin uusi mitta 103cm, joka on siis Mailerin virallinen mitta. Mittaajalla ei onneksi ollut mikään kiire minnekkään joten hän saattoi odottaa jotta poni kengitettiin ja taas mitattiin; 105,5cm.

Piskuisen pyöreä poniini 4.2.2020

Lopputuloksena voidaan siis päätellä että Maileri ei ole vuodessa kasvanut senttiäkään. Se oli viime vuona helmikuun mittauksessa pitkässä kaviossa, täydessä talvivarustuksessa 106cm ja nyt olisi ollut saman mikäli vuolussa ei olisi lähtenyt 0,5cm pois.

Mittaamisen jälkeen poni pääsi vähän rälläilemaan kentälle, jonka jälkeen se sai vielä laser hoitoa ja pääsi sitten tarhailemaan Ulpu-tamman kanssa loppupäiväksi.


Tässä vielä meidän kengittäjän tekemä teksti, ihan vaan hänen mielenkiintonsa vuoksi, raviponin mittauksesta. Kuinka kengityksellä on merkitystä ponin mittaamiseen, kuinka mittauksesta on tehty turhan hankalaa ja rahaa vievää ponien omistajille ja varsinkin nuorten vanhemmille.

" Taas mielenkiintoinen juttu..
Kengityksen ja kenkien merkitys raviponien mittauksessa.. sponssiponini tässä hyvänä esimerkkinä ja paikalla virallisen mittauksen suorittava Lapin Hevosjalostusliiton toimihenkilö Reija Kolunen.
Raviponi piireissä kuohuttaa viime vuonna voimaan tullut sääntö ponien mittauksesta.
Nykyään poneja ei voi enää mitata ravien yhteydessä ennen lähtöä, joka oli aiemmin ilmainen. Nykyään niille on omat mittaus päivät, jotka täytyy sopia virallisen mittaavan tahon kanssa erikseen (Hevosjalostusliitot), sekä ne ovat myös maksullisia.
Aiemmin on herättänyt myös keskustelua kenkien vaikutuksesta mittaus tulokseen. Kengät jalassa mitatusta tuloksesta voi vähentää maksimissaan vain 1 cm, oli alla kavioissa mitä tahansa. Varsinkin täällä pohjoisessa tammikuussa suoritetuissa mittauksissa poneilla on alla hokat ja monesti myös tilsakumit.
Kenkä on minimissään 6mm paksu, tilsakumi n 2mm ja hokit yleensä vähintään 9mm. Näin ollen niiden kokonais paksuus on vähintään 17mm, eli 7mm enemmän kuin vähennettävä mitta. Jopa 7mm pienimmällä hokeilla (ei toimi pohjoisen lumilla) on kenkien kokonais paksuus 5mm enemmän kuin suurin sallittu vähennys 10mm..
Aiempiin postauksiin viitaten kengitysvälillä on isohko merkitys mittaus tulokseen. Kuin myös mitattavalla alustalla, eli lattialla ja sen tasaisuudella. Tässä mittaus tilaisuudessa on huomioitu että lattia on mittaus hetkellä suora.
Mailerin mittaus tuloksia, joissa ensin aiemmat 3v ja 4v mittaukset, sekä niiden aikaero kengitykseen (kasvu).
3v. 105cm mitattu 07/18 startin yhteydessä
* mittaus tulos 106cm - 1cm kengistä
* 8mm ratsukenkä, 7 vkoa ed kengityksestä
4v. 106cm mitattu 02/19
* Mittaus tulos 107cm - 1cm vähennys kengistä, 5 vkoa vanhassa
* alla 8mm ratsukenkä, 9mm hokki + 2mm tilsakumi = eli vähintään 19mm
5v. Mitattu tänään 4.2.2020
* 103,5cm ilman kenkiä 7 vkoa vanha vuolu
* 103,0cm juuri vuoltuna
* 105,5cm kengitettynä (6mm kenkä, 10mm hokki rikalla, 2mm tilsakumi = 18mm)
* mitta tulos siis heitti 2,5cm vaikka alle laitettiin 1,8cm tavaraa
Eikö olisi helpompi kun ne raviponit mitattaisiin vain alle tai yli 107cm ja yhä edelleen ravien yhteydessä ennen vuoden ensimmäistä starttia.. sekä mitattaisiin alustasta kavionpohjaan kengistä, hokeista, välipohjista, tilsakumeista yms tuleva realistinen vaikutus. Toki ponin valmentajan/taustajoukkojen vastuulle jää kavion kasvun tuoma lisä mittaan. " 
Teksti : Anu Torvinen / Hevoshuolto Torvinen 
Katso facebookista koko juttu Hevoshuolto Torvinen sivuilta.









Nyt on kuitenkin poni mitottu ja starttilupa sen osalta saatu. Kilpakalenteriakin on hieman jo tutkailtu. Kokeillaan päästä hiittailemaan tämän kuun aikana edes pari kertaa jotta tiedetään missä mallissa tällä hetkellä ollaan. Voi sitten suunnitella startteja mahdollisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mailerin kauden avaus

Maileri pääsi viimein avaamaan kautensa ja millä tyylillä. Mailin matkalla hitaasti kiihyttäen maaliin toisena nipistäen sekunnin ennätykses...