11. huhtikuuta 2015

Paimen työssä


Viimein koitti kauan ootettu paimennusleiri Pellossa. Ihan parasta heti heppailujen jälkeen on kun tietää että saa olla töistä poissa kaks päivää, pakata aamulla koirat autoon ja ajella porotilalle. Tänä keväänä päästiin porojen lisäksi paimentamaan myös lampaita.

Viime vuonna mulla on paimentamassa käyhneet Kätkä ja Lihkku (Lumokin on käynyt aikanaan). Niistä on jotain vanhaa juttua täältä. Tuota blogia en ole poistanut, mutta en kyllä sitten päivitellytkään, minkä kyllä huomaa. Tänä vuonna paimentamaan lähti kuitenkin Miehta. Nyt on siis jokainen koira todistetusti käynyt paimentamassa ja ovat luonnostaan sen osanneet kyllä.


Miehta oli kyllä upea pakkaus, juoksut vähän häiritti ja koira oli pikkusen nuupuhneen olonen. Innoissaan se silti töitä teki. Porot liikku koiralle hyvin, se osasi itse niitä kääntääkin haluttuun suuntaan. Yhden kerran se sai palautteen porolta kun meni liian lähelle poron "pakopiirin" sisälle. Palautteen poro antaa koiralle 'hyökkäämällä' kohti. Mie en saanu alkaa huutelemaan koiraa luokse, vaan koiran annettiin käyttää omaa päätä tilanteen helpottamiseksi. Eikä menny kun hetki ja Miehta palasi minun luo ja porojen kuljettaminen sai jatkua. Päivän aikana koira kävi kahdesti poroilla sekä vähintään kerran lampailla. Lampaita kuljeteltiin tilan pihatiellä edestakaisin. Se oli hyvää, rennompaa reenausta koiraa kohtaan kun mitä poroilla. Miehta kulki koko ajan lampaiden takana sivulta toiselle, paimentaen niitä koko ajan eteenpäin. Käännettäessä koira kiersi aina takaa sivulta jotta koko lauma kääntyi eikä yhtään jäänyt hortoilemaan minnekkään.



Tilanomistajan (eli ns. 'kouluttajan') sanat Miehtasta leirin lopuksi; 
" Tästä koirasta ei ole oikein sanottavaa, se toimii ja tietää mitä tekee. Pakkohan se on silti jotain sanoa.  Koirasta huomaa nuoren iän kun se pysähtelee nuuskimaan välillä, mutta tosi hyvin kuljettaa ja vahva laumanluku. Todella vahva narttu iästä huolimatta. Vahvuus vielä kasvaa kun ikää tulee lisää, mikä on hyvä juttu. Lampailla toimii moitteettomasti. Hienoa katsoa sen kevyttä ja ilmavaa liikettä. Upea työkoira. "



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mailerin kauden avaus

Maileri pääsi viimein avaamaan kautensa ja millä tyylillä. Mailin matkalla hitaasti kiihyttäen maaliin toisena nipistäen sekunnin ennätykses...