24. helmikuuta 2017

Aktiivisuus - viikonlopun teema


Viime viikonloppuna meillä oli valmentaja yökylässä. Harmi kun lauantaina kerkisi niin hämäräksi ettei kameralle ollut käyttöä kun työskenneltiin hevosten kanssa liinassa. Liina työskentelyssä haettiin hevosia venyttämään pitkälle eteen ja alas sekä aktiivisuus oli viikonlopun sana.

Taake jolle käynti on ollut aina se "huonoin" askellaji jossa se vaan jää mielellään hiippailemaan, saatiin sen käynti oikein hyväksi liinassa ja se venytti itseään pitkälle eteen. Kävellen koko selän läpi. Eikä vaan askeltaen takasilla etujalkojen hiippaillessa. Ennen mitään ravityöskentelyä ruuna käveli pitkää letkeää käyntiä vierellä liinassa ympäri kenttää ja ympyröillä ilman että se jäkitti kaulaansa tai muuta osaa kropastaan vastaan. Tämänkin eron huomasi siinä kun vieretysten käveltiin, liikkui ruunan pää rentona myös liikkeen mukana ikään kuin nyökyttäen joka askeleella.


Käynti työskentelyn jälkeen haettiin samaa asiaa ravissa liinassa joka olikin ruunalle yllättävän helppoa kun homma sujui käynnissäkin moitteetta. Tätä samaa opiskeltiin lauantaina siis kaikkien hevosten kanssa, myös naapurin poni Bubi opiskeli aihetta hyvällä menestyksellä.

Puten kanssa en oikein päässyt samaan pisteeseen kun Taaken kanssa. Jotenkin tämä asia tuntui sen kans liinassa paljon hankalammalta joten sen työstäminen jäi paljolti Sussun harteille. Hyvin hän sen kuitenkin sieltä sai venymään ja askeltamaan aktiivisemmin läpi kehon. Putelta tuo venytys tulee muutenkin paljon luonnollisemmin mutta sen aktiivisuus ihan toista luokkaa Taaken verraten. Putte on niin laiskahko vielä, toki siihen liittyy kaikki se aiempi. Ymmärtäähän sen kun on vuosi tolkulla kiertäny rinkiä kentällä ja potkitaan ja hutkitaan liikkumaan ja kaiken tämän lisäksi on ollut vielä kipeä aina jostain. Juokseppa itte paino selässä kipeällä jalalla. Motivaation kasvatukseen ruunalle niin eiköhän se siitä vielä iloksi muutu.


Sunnuntaina kiikuttiinkin sitten selkään hakemaan samoja asioita kuin lauantaina liinassa. Aurora työskenteli Taaken kanssa ja homma alkoi näyttää varsin kivalta. Taaken kanssa pitkillä suorilla annettiin venyttää kaulaa eteen ja lyhyillä sivuilla koottiin hevosta kuitenkin aktiivisuuden pysyessä samana. Alkuun se oli Taakelle hankalaa mutta niin sieltä loppua kohden alkoi ravissa tulla ihan hyvää pätkää. Muistin ottaa hieman videotakin ja lisäilen sen tähän loppuun. Äänet tarvi jättää päälle jotta saa itsekin muistella myöhemmin mitä se valmentaja oikein huuteli.
Itse kiikuin sunnuntaina Puten kyytiin. Tämä oli nyt ruunan ensimmäinen oikea työskentely niin että se on ollut jo pitempään "terveenä", kuitenkin liikutusten ollessa kevyitä. Puten kanssa touhuttiin ihan samoja asioita kuin Aurora ja Taake. Ensin tosin täytyi saada ruuna liikkumaan omasta tahdosta aktiivisesti. Voimaa Putella ei vielä ole paljon jotta se pitkiä pätkiä jaksaisi kulkea oikein, mutta hetki hetkeltä se liikkui paremmin. Paljon tehtiin siirtymisiä jotta ruuna herkistyi ja otti takapäänkin kunnolla käyttöön. Sama tehtävä pitkillä sivuilla venymään alas ja eteen ja lyhyillä sivuilla koottiin aktiivisuuden säilyessä. Homman toimiessa hyvin ravissa tehtiin samaa vielä laukassakin molempiin suuntiin. Mukavasti alkoi laukkakin rullaamaan kun se alkuun tuntui todella töksähtävällä. Valmennuksesta jäi Puten kanssa oikein hyvä fiilis, ehkä siitä on vielä opetushevoseksi.

Sunnuntai iltana hieman jännitin omassa mielessä ottiko Puten jalka nyt itseensä tästä "oikeasta kunnon treenistä" kun ollaan menty vaan kovin kevyesti edelleen sen kanssa. Kavionivel oli kyllä lämmin illalla ja vielä maanantai aamunakin verrattuna muihin jalkoihin, mutta ontunut se ei sitä kuitenkaan ole eikä jalka kerännyt turvotuksia tms. Maanantai iltana se oli kuitenkin jo normaali kuten muutkin jalat. Mihin huokaisin "helpotuksesta". Ensi viikolla pitänee kuitenkin soitella ja varailla aikaa uusinta piikityksille, jotta saadaan varmasti hoito kunnolla niveleen käyntiin eikä jätetä sitä vain sen yhden piikityksen varalle.


Bubi ja Laura on edistyneet keskenäänkin kovasti mutta nyt viikonloppuna poni selvästi hoksasi tämän viikonlopun teeman mukavaksi tavaksi liikkua. Ponilta alkoi tulla todella hyvää liikettä ja se liikkui mielellään. Pakko laittaa useampi kuva ratsukosta, tuo poni on vaan niin kaunis.Eikä unohdeta Pavea! Paavo hoksasi hienosti myös uudet asiat ja ruuna väläytteli hienoa liikettä myös aina välillä. Kyllä saa olla tyytyväinen kaikkiin ratsukoihin. Jokaisesta huomasi eron alun ja lopun välille ja kaikki sai paljon uusia työkaluja myös jatkoa ajatellen. Tästä on taas hyvä jatkaa ja toivoa että kaikki pysytään terveinä, niin ihmiset kuin hevosetkin.

Tälläisillä viikonlopuilla ja onnistumisilla pysyy motivaatiokin kunnossa. :)


2 kommenttia:

  1. Vitsit miten nätti tämä Bubi! Ihan super suloinen, minkä rotuinen se on? :) Kelpais kyllä tännekkin välillä joku taitavampi huutelemaan ohjeita "kentän" keskelle-ei tekis yhtään huonoa...

    VastaaPoista

Mailerin kauden avaus

Maileri pääsi viimein avaamaan kautensa ja millä tyylillä. Mailin matkalla hitaasti kiihyttäen maaliin toisena nipistäen sekunnin ennätykses...